Een paar jaar geleden heb ik alle boordverlichting van de Zeewind vervangen door LED verlichting. Na uitgebreid onderzoek heb ik gekozen voor Lopolight. Naast dat ze goed en degelijk uit de test kwamen vond ik ze ook erg mooi en compact. Een rib uit m’n lijf want meneer Lopolight weet aardige prijzen te maken.

Gemiddeld 250 Euro voor een lampje is toch serieus geld. Een gecombineerd wit toplicht met een 3 kleuren licht gaat voor zo’n slordige 500 euro over de toonbank.

Maar nu komt het… na 2 jaar houdt de garantie op en nu blijkt dat na 3 jaar ook de lampjes ophouden. Bij nader onderzoek blijkt dat er vocht in de lamp is gekomen waardoor kortsluiting is ontstaan. Via de mantel van de kabel moet er water naar binnen zijn gekomen. Ongelofelijk maar waar. Het condens zit achter het glas. De leverancier geeft natuurlijk geen thuis. Ik adviseer Lopolight dus NIET als  zeer degelijke navigatie verlichting. Mooi maar totaal ongeschikt op zee gebruik. Een verkoper bij Visser Watersport in Bruinisse maakte het helemaal bont door te vragen of ik de verlichting binnen of buiten gebruikte.  Vervolgens zei hij letterlijk dat bij buitengebruik met invloeden van zeewater problemen te verwachten waren. Waar is de kennis van watersport gebleven. pfffffff